Receptury

Zalecenia ogólne:
 
Bardzo ważne jest aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:
 
Dawkowanie:
Chleby pszenne                                           ok. 1-2%  (10 - 20 g na 1 kg mąki)
Chleby pszenno-żytnie                              ok. 2-3%  (20 - 30 g na 1 kg mąki)
Chleby wieloziarniste                                 ok. 3-4%  (30 - 40 g na 1 kg mąki)
Chleby żytnie                                               ok. 5 %    (50 g na 1 kg mąki)
 
Domowy wypiek chleba - w piekarniku:
 
1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min
 lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.
2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.
4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.
5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejscena około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą.
6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210oC  piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do oiekarnika wstawic naczynie z wodą.
7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut.
8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.
 
Domowy wypiek chleba w automacie.
 
1. Wszyskie składniki wsypujemy do formy w automacie, wlewamy wodę i wybieramy program wypieku.
2. Jeżeli w automacie nie ma funkcji programowanych, proponujemy ustawić czas na około 2,5 h (z dokładnością do 15 minut) lub wedłg uznania.
3. Po wypieku wyjmujemy chleb z formy i odkładamy na deseczkę.
 
 
 

Chleb żytni 100%
1. Rozpuszczamy 1/2 dawki Zakwasu Piekarskiego Bio w 2/3 ilości wody plus 1/2 porcji mąki żytniej razowej plus 1/10 (szczypta) dawki drożdży. Bez dodatku soli !!!

2. Intensywnie mieszamy w naczyniu lub mikserze ok. 5 minut, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 60 minut.

3. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (1/2 zakwasu, 1/3 wody, 1/2 mąki żytniej, 9/10 drożdży i sól). Następnie postępujemy według dlaszych zaleceń dla wypieku chleba domowego

 

Receptura:

0,5 kg           mąka żytnia 720

0,5 kg           mąka razowa 200

~ 40-50 g    Zawas Piekarski Bio

40 g              drożdże

22 g              sól

700 ml         woda

Wypiek chleba domowego z kminkiem (3 bochenki po 350 g)

 

-Mąka pszenna chlebowa                                  500 g

-Mąka żytnia razowa                                           100 g

-Mąka żytnia chlebowa 720                                 80 g

-Zakwas Piekarski Bio                                ok.      20 g

-Sól                                                                             15 g

-Drożdże świeże                                          ok.       20 g

- Kminek                                                                    10 g

-Woda o temp. 26oC                                             450 ml


Receptura na wypiek chleba pszenno-żytniego
ze śliwkami i słonecznikiem (2 bochenki po ok. 450 g)

 

-Mąka pszenna chlebowa                                  400 g

 -Mąka żytnia chlebowa 720                               140 g

-Zakwas Piekarski Bio                                  ok. 16 g

-Drożdże świeże                                             ok. 16 g

 -Sól                                                                         12 g
-Śliwka kalifornijska                                              50 g
-Słonecznik                                                            45 g

-Woda o temp. 26oC                                          350 ml

Receptura na wypiek chleba żytniego z sezamem,
siemieniem lnu i słonecznikiem (2 bochenki po ok. 550 g)

-Mąka żytnia jasna                                               310 g

-Mąka żytnia razowa                                            300 g

-Zakwas Piekarski Bio                                    ok. 30 g

-Drożdże świeże                                               ok. 25 g

-Sól                                                                           15 g
-Słonecznik                                                              50 g
-Siemię lnu                                                               30 g
-Sezam                                                                     20 g

-Woda o temp. 26oC                                            475 ml

Receptura na wypiek Makrowitów
w domowym piekarniku
 (3 bochenki po ok. 485 g lub 4 bochenki po ok. 365 g lub 5 bochenków po 300 g)


Wykaz składników:
-Mieszanka Makrowit Orawski, Rodzinny, Orkiszowy  1,00 kg

-Drożdże                                                                           ok. 30 g

-Zakwas Piekarski Bio                                                   ok. 30 g

-Woda : dla Orawskiego                                                    580 ml
               dla Rodzinnego i Orkiszowego                          600 ml
-Mieszanie: ręczne  ok. 10 minut; mikserem 4/4 wolne/średnie 
-Leżakowanie:                                                                   20 min
-Kęsy:                                                               330 g /415 g /550 g
-Fermentacja:                                                    ok. 40-60 min 
-Pieczenie: temp. 210 oC   ok. 30/40/50 min zależnie od gramatury

 

Foto: Przykładowe chleby wypieczone w automacie do pieczenia chleba.

 chleb bezglutenowybezglutenowy z dynia

 

 

-

 

 

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem